Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Hírlevél

TOP termékek

Termékajánló

Napelem rendszerek, hogy a villanyóra visszafelé forogjon!


Házhozszállítás

Hasznos információk, FAQ
2017.01.21 18:28

IP kamera rendszerek építése, switcek, WIFI és VYRUSOK, 2017.

IP kamera rendszerek építése, switcek, WIFI és VYRUSOK, 2017.

 

Számos érdekes dolgot láttunk a tavalyi évben is. Először is elárasztotta az internetet az összes maradék analóg kamera, összedobozolva, vezetékelve kompakt otthoni használatra. Olyan lapkák kerültek elő, amit évtizedek óta nem láttam, 350-380 TV soros CMOS képmegjelenítők. És ami a legfontosabb nagyon olcsón, igaz éjszaka nincs kép csak egy fehér csak szürke folt, na de uccu neki. De nem erről szeretnék beszélni.

1, Megjelentek a SMART switchek elérhető áron. A passzív switchek voltak a szerelés gerincei és azok is maradnak sokáig, de elvitathatatlan előnyöket élvez a szerelő egy smart switch használatával. Ilyenek a switch porthoz csatlakoztatott kábel hosszának mérése, ami nagy segítség az aktív eszközök számának  meghatározásban, de akár egy POE táplálás felméréséhez is.  A másik a portonkénti forgalom és annak a szabályozása(eddig ezt drága műszerekkel tettük). Persze amikor olcsó eszközről van szó akkor természetesen TPLINK termékekről beszélek. És itt hangsúlyozom az emberi rossz tulajdonságok egyikét a dölyfösséget. Szomorúan hallgatom amikor egy ember, vagy eladó úgy fiáz gyártmányokat, mint aki tisztességgel végig járta a teszteket és több 10 vagy 100 eszköz akár 2-3 éves szerelési tapasztalatával rendelkezik.  Én is szívesebben szerelnék mindent aktív pontot CISCO vagy extra ipari eszközzel, de nem fizetik meg általában. Az én 5-7 éves tapasztalatom switchek tekintetében 1-3% százalék hibát jelez, ami nem indokolja a 2-3 szoros árat csak extrém esetben.

2, Újra az örök érvényű WIFI. Hiába sulykoljuk, nem jut el a tudatig. A szuper kis kamerák mindenféle WIFI antennával szerelve nem képesek 2-3-4-5-6 falon keresztül kapcsolatot felépíteni egy routerrel. Ezek a beltéri vagy épp kültéri eszközök arra vannak kitalálva, hogy egy légtérben néhány métert áthidaljanak. Értem én a spórolást és azt is, hogy szebbnek tűnik, mint a kábelezés, de akkor sem ez a módja. Egy WIFI kapcsolatot nem csak az összekapcsolt link ereje jellemzi, hanem a sávszélessége is. És ezt kevesen látják, hisz a z IP kamerák sávszélesség szabályozása legtöbb esetben dinamikus, így nem egyszer láttam olyan esetet hogy különben egy 2 megapixeles kamera 8 mbit/sec sávszélessége helyett csak 1 mbit/sec volt elérhető. Ezért kár 2 megapixeles kamerát venni, kidobott pénz. Arról nemis beszélve , hogy minél többen eszköz csatlakozik egy ROUTER-hez annál kisebb lesznek a sávszélességek csatornánként. Nem egyszer követtük el mi is ez ta hibát egy-egy szektor AP esetén. Olyan jól ki vannak találva a WIFI eszközök, nagyon szép és jól szabályozható beltéri ACCESS POINT-ok hozhatók létre profi adatátvitelre. Persze erre költeni kell, de kezelhető a költség a kapott minőség tekintetében. Azt már csak magam elé mondom, nem hiszem, hogy a WIFI, egyéb rádiós eszköz egy lakótérben egészséges, főleg ha valaki veszi a fáradtságot és megméri a sugárzást műszerrel.

3, A pénz, mindig a pénz. Ömlik be a csájná termék az országba szakadatlan, ami nem akkora baj gondolom. De értsük meg az IP technológiában, de még a csuda szélessávú TV technikában sincsenek szabványok amik örök érvényüek. Nem vegyíthető minden kényünk-kedvünk szerint és ez még a nagy gyártókra is igaz. Nem egy DAHUA kamera volt a kezemben aminek a 3 megapixeles felbontása 16:9 re van optimalizálva így nem jelenik másik 100 rögzítőben a kép. Nagyon bosszantó és triviális. A rögzítők, kamera szoftverek tele vannak hibákkal amik már csak a vásárlás után derülnek ki és általában soha nem lesznek megoldva. Így most is csak annyit tudok javasolni, hogy okosan duhajkodjunk, ragaszkodjunk egy márkához és vegyünk segítséget szakembertől, mert így lesz olcsóbb.  

4, Az összes hálózatra kötött eszköz rákfenéje a VÍRUS. Igen, lassan minden DVR, NVR IP KAMERA vírusos.  A rosszul beállított kamera rögzítőket arra használják, hogy egy-egy internet cím ellen indítsanak támadást szervezetten. És Önök, Mi ebben veszünk részt sokszor akaratlanul is. Ha Ön is azt tapasztalja, hogy a hálózata indokolatlanul terhelt, vagy el sem érhető a internet akkor sürgősen keressen valakit aki rendbe hozza a hibát, mielőtt sokkal nagyobb gondok kerülnek felszínre. És gondolom hihetetlen, de ez nem csak a gyártók hibája, hanem a szerelőké is fele-fele részben, akik fittyet hányva minden előírásnak, hozzá nem értésüket jelezve, rosszul állítják be a routereket, DVR és NVR rögzítőket, IP kamerákat. 

A rögzítők helytelenül megírt szoftverét nem tudjuk módosítani, de a DYNDNS beállításokkal együtt segítünk beállítani a rögzítőt és a routert, hogy a legkisebb rizikó mellett lehessen üzemeltetni.