Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Hírlevél

TOP termékek

Termékajánló

Napelem rendszerek, hogy a villanyóra visszafelé forogjon!


Házhozszállítás

Hasznos információk, FAQ
2015.10.09 14:45

IP kamera, vagy AHD, CVI, TVI vagy az isten tudja mi.

 

IP kamera, vagy AHD, CVI, TVI vagy az isten tudja mi.

Nagyon kényelmes lett a biztonságtechnika, hisz a vásárlást követően szinte csak össze kell dugdosni az eszközöket és már van is kép.

 

Persze a programozáshoz sem ártana érteni és akkor nem az első betörés után derül ki, hogy a képrögzítés nem üzemel, vagy éppen a beállított képméret 322x288 pixel, azaz zsebfotó.

 

Visszakanyarodva a kényelemhez továbbra is ragaszkodik a piac, így egy szélessávú fejlesztéssel próbálják fenntartani a sufni tunningot a gyártók. Megszületett az AHD, CVI, TVI stb nagyobb felbontású kamera piac. Igaz van egy kis káosz a gyors bevezetés mögött és ez, ahogy egyre többet szeretnének kihozni a technikából annál inkább fokozódni fog.

 

Az AHD rendszerekben már most kettévált az alacsonyabb és magasabb felbontás, nem elég hogy az AHD/TVI/CVI kamerák még saját magukkal sem kompatibilisek, egymással még kevésbé.

Na de ezek a kezdeti nehézségek nem rettentik a vásárlókat, mert ocsó és egyszerű, ez pedig a legfontosabb.

 

De hogy miért is kezdtem ebbe bele, egy kicsit haza szeretnék beszélni. A szélessávú analóg kamerák jele sokkal érzékenyebb, mint egy hagyományos 6-700 Tvsoros kamera. Igazság szerint illene precíz koax kábelt használni, mi úgy híjuk katonai minőség, ez akár 150 forint is lehet méterenként, ha már élvezni akarjuk a nagy méretű képeket. A csavart érpáros, sufni nyelven lan kábel használatáról nem sok tapasztalat van, de nem hiszem hogy hasznos lehet az ocsó, CAT5 kábel. Márpedig egy normális CAT5 rézkábel itt is legalább 150 forint méterenként, ráadásul a használni kívánt passzív balun trafók sem olcsók.        

Hogy miért is tértem erre ki, tehát ha valaki tisztességgel szeretne egy 1-2 megapixeles AHD rendszert megépíteni akkor a vezetékelésre hasonló összeget költhet, mint a még annyira nem kedvelt IP rendszerre.

De lássuk tételesen az eltéréseket.

-          Az IP kamera technológia már 14 megapixel felbontásnál jár, sokkal kisebb tömörítés mellett (H265) az AHD max 2 megapixel.

-          Az IP technológia szárnyal a felbontások tekintetében, ami az analóg technikánál nem jellemző, hisz a további sávszélesség emelés komoly kérdéseket von maga után.

-          Valóban az AHD analóg technika apróbb nehézségekkel otthon összeszerelhető a szomszéd mindenes józsi segítségével. Míg az IP technika egy kicsit összetettebbnek tűnik, persze azt mindenki elfelejti, hogy az IP rendszer is elvihető tőlünk teljesen felprogramozva.

-          Az IP kamerák rendszerbe köthetők rádiós eszközökkel, vezeték nélkül, WIFI technológiával. Hoppá ez az AHD-re nem igaz.

-          Az IP kamerák a rendszer elindítása után egyenként is elérhetők, fotelből, hálózaton, mobilon, akár távolról is, ami jelentősen lecsökkenti a szerviz, extra beállítások, kísérletezgetések idejét, ez AHD-nál ez nem fog menni. Pedig hihetetlen sok beállítás áll még rendelkezésre a kamera menüpont alatt.

-          Az IP kamerák és ANALÓG kamerák ára szinte azonos, azonos minőséget összehasonlítva, ráadásul a szerelési anyagok, vezetékek között sincs különbség.

megj. láttunk nem egy összeszerelt kamerarendszert ocsó kábellel és már a 60-100 távolságban lévő kamerák képe is elkezdett beszürkülni, eltűntek a magas frekvenciás tartalmak.   

 

Összességében nem szól egyetlen egy komoly érv sem az AHD kamerák mellett. Így talán érthető, hogy bármennyire is szükséges lenne, de nem szeretnék ilyen eszközöket kínálni, mi úgy érezzük hogy ez visszalépés lenne. Bocs.