Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Hírlevél

TOP termékek

Termékajánló

Napelem rendszerek, hogy a villanyóra visszafelé forogjon!


Házhozszállítás

Hasznos információk, FAQ
2015.10.09 14:51

IP kamera, 8,16, 24 WIFI IP kapcsolattal

IP kamera, 8,16, 24 WIFI IP kapcsolattal

Egyszer-egyszer már komolyan nekirugaszkodnak az érdeklődők és tervbe vesznek egy nagyobb és kimagasló képminőséggel rendelkező IP kamera rendszert. Persze az elrugaszkodás még csak bemelegítésnek tekinthető, de azért már számos tapasztalatot hoz a konyhára. Próbálom összeszedni ezeket.

 

 

A WIFI rendszer használatának elsősorban nagyobb akár több hektáros telephelyek és persze nagyobb, vagy nagyon nagyobb távolságok esetén van komoly előnye.

 

A WIFI rendszer a telephely méretétől és a kamerák elhelyezkedésétől több struktúrában is kiépíthető. Kettő tipikus azonnal látható a mellékelt fotókon is.

 

 

 

Komoly eltérés a rögzítő mellett elhelyezett központi antenna csoportban van leginkább. Hogy értsük egymást a WIFI, rádiós átvitel nem jelenti azt, hogy minden kamera mellett egy RÁDIÓS VEVŐ-nek is kell lenni, hisz egy WIFI vevőhöz akár több kamerát is vezetékkel köthetünk egy switch segítségével.

-          Hogy sorban haladjunk, a kamerákat nem, de a WIFI vevőket úgy kell elhelyezni hogy jól lássák a központi WIFI adót. Elsődleges szempont a rálátás. Ha nem hozható létre tiszta rálátás, akkor kapcsolódni kell egy szomszédos kamera WIFI-s végpontjához vagy a háromszögelés elve alapján kikerülni az akadályt.

-          Egy klasszikus kamera végpont a következő módon épül fel. 1 darab IP kamera, jellemzően 2 megapixel felbontás, 48-72 darab led, varifokális 3 megapixeles optika 3-12 mm, 1 darab IP55 kötésdoboz, 1 darab WIFI vevő legalább 22-28 dBi teljesítmény, pár méter CAT5 patch kábel a kamera és a WIFI vevő közé, 2 darab POE tápegység.. És persze kell hogy legyen 220 volt a tápellátáshoz. 

-          Egy ilyen IP kamera + WIFI végpont nagyságrendi ára 30 000 Ft +ÁFA. Ilyenkor szokott menekülni a legtöbb ember, mert azt hisz ha vonja-húzza a kábeleket és analóg kamerát használ, akkor az sokkal olcsóbb. Meg kell próbálni.

 

megj. találkoztunk már kedves segítővel a vásárló mellett, aki szerint a WIFI és IP kamerák komoly biztonsági rést jelentenek. A kis butus, gondolom csak félti a „ szóljunk a mindenes szomszédnak” pozícióját, ezért mindent megtesz. De hogy miért is mondom ezt, bármely rendszer, legyen az IP alapú WIFI-s vagy analóg kamerás, ami találkozik számítógépes hálózattal, már pedig mindegyik találkozik és csatlakozik is hozzá, így azonos biztonsági protokollal rendelkezik mindegyik. Tehát egyformán ügyelni kell a biztonságra, persze a komoly ellenszenv 2 rövid kérdésből kiderül, hisz a mindenes szakértőnknek fogalma sincs az IP hálózatokról.   

   

-          A WIFi kamera végpont felépülhet 1-2-3-4-stb számú IP kamerából egy switch-ből és a szokásos WIFI vevő, kötésdoboz, kábelek összeállításban is. Sokszor ez is az út is járható, eredménye teljesen azonos az ár egy kicsitt olcsóbb, például egy 3 IP kamerás végpont ár WIFI vevővel 65 000,- +ÁFA.

-          Próbáltam spórolni azoknak akik nem költenének ennyit, vagy tudnak sokkal olcsóbbat, így nekik nem kell tovább olvasni az oldalt. De ha mégis. Akkor a végpontnál nagyon fontos adat , hogy az IP kamera legjobb minőségű képének sávszélessége 8 Mbps, ez egy kulcs adat. Ez nem egy nagy sávszélesség a WIFI végponton, de egyre nagyobb gond a központi WIFI adó, vagy a kötegelt vonalakon. Így ezt jó lenne megjegyezni.

-          Egy WIFI végpontnál nem csak a sávszélesség a fontos jellemző, oda kell figyelni az antennák horizontális és vertikális nyitásszögére is, mert hogy a beállítás nehézsége mellett a zajérzékenységet is befolyásolja.
Gyakori hiba hogy egy adott környezetben nagyon sok mások által használt WIFI eszköz és GSM erősítő található, ami komolyan befolyásolja a használt eszközök típusát. Ezért nyitott szemmel kell járni telepítés előtt és ez is fontos eleme lehet egy ajánlat kérésnek. A külső zajok csökkentésére számos fizikai lehetőség nyílik, mint irányított antennák, alacsony nyitásszögű vevők, fizikai árnyékolók állnak rendelkezésre.

-          A WIFI végpontnál mindig az első kérdés a távolság, ami tiszta rálátás esetén szinte korlátlan, hisz az eddig látott telephelyeknél jelentkezett max 3-5 km is megoldható. A kulcsszó a rálátás, nem kell megijedni ha komoly akadály van az éterben, a háromszögelés sokat segíthet.
Gyakran alkalmazott technika egy közbenső, harmadik pont beiktatásával kerüljük el az akadályt. Ez nem feltételen költség nővelő tétel, hisz okosan ki lehet használni a többi WIFI végpont rendszerbe kötésénél.  

 

A WIFI-s IP kamera végpont, végpontok elkészültek ideje foglalkozni a központi vevő egységgel.

-          A központi adó esetében nagyon fontos információ a külső IP kamera végpontok elhelyezkedése. A tervezéskor tudni kell, hogy a központ WIFI adó körül hány fokban helyezkednek el a WIFI végpontok és azok közül melyik végpont a legtávolabbi.

-          Miért is fontos az elhelyezkedés, el kell dönteni hogy ésszerűen milyen technikát kell használni a központi ADÓ felépítéshez, akár több WIFI adó szektor jellegű elhelyezéssel, vagy egy központi bázis WIFI adót érdemesebb használni. Ilyenkor jön a matek.

-          Elsőként a teljesítmény, hisz a nagy távolságok miatt egy-egy irányban komolyabb teljesítménnyel kell számolnunk, ilyenkor érdemes szektor antennákat használni, hisz jóval nagyobb teljesítmény hozható létre egységnyi pénzösszegből. Azonos teljesítményű bázis WIFI adó nagyon kényelmes, de nem olcsó, a 360 fokos elérés automatikusan teljesítmény romlást okoz, illetve nagyobb zajérzékenységet. A szektor antennáknál pedig ügyelni kell a nyitásszögre és nem csak horizontálisan, hanem vertikálisan is, illetve a WIFI adók előre és hátra sugárzására is. Vicces, de nem egy településen szorosan körberakják a fémborítású globust szektor antennákkal és csodálkoznak a nagy interferencia és zaj miatt. Ilyenkor jön a ravasz sávszélesség és  frame/sec csökkentés és ez már olyan mintha analóg kamerákat vettünk volna drága pénzen.

-          Nagyon fontos a teljesítmény mellett a sávszélesség és a tartalék is, voltunk már olyan helyzetben, hogy különben egy kis faluban alig tudtunk normális linket felépíteni, mert kereszt irányba komoly teljesítményű átjátszók voltak minden irányba. A gyakorlati tapasztalat az mutatja, hogy az elméleti számokból kiindulva minimum 2 szeres rátartást kel tervezni a központi WIFI adó tekintetében.           
8 kamera ideálisan 128 Mbts
16 kamera esetén 256 Mbps
24 kamera esetén 400 Mbps.

 

 

-          Na és akkor az árak, megint csak nagyságrendiek. ez fontos, mert pont az érthetőség miatt nem konkrét eszközökkel magyarázzuk a felépítést, hanem a gyakorlatban is használt szórással.
Egy bázis jellegű WIFI vevő 360 fokos antennával 40-80 000+ÁFA, de ez csak 10 dBi érzékenység.
Egy szektor jellegű kiépítés, 60 fokonként 20 000,- +ÁFA plusz konzol. Tehát egy 240 fokos körszelet elérése 80 000,-+ÁFA és a konzol is sokszor belekerül 10-30 000,-+ÁFA forintba

 

Ha már bent vagyunk az épületben, akkor már csak a RÖGZÍTŐT, a digitális NVR-t kell megálmodni.

-          NVR, azaz digitális IP alapú rögzítő. Legfontosabb a sávszélesség, bármennyi kamerát is kívánunk rákötni a digitális rögzítőre, kell hogy tudjuk rögzíteni a teljes adatfolyamot. Ezzel játszanak a kereskedők a leggyakrabban, a sávszélesség adatokat nem adják meg, koncentrálnak a csatorna számra, a csatornánkénti képkocka számra, de ez kevés. Hiába tud a rögzítő 16 kamerát rögzíteni full HD minőségben, 25 Fps képkocka számban, ha nem képes a teljes minőséget elmenteni. És az is komoly baj, ha az ocsó eszköz mondjuk csak 1 winchestert kezel, mert ez hamar a visszájára fordul, a kameraszámmal arányosan megnövekedett tárhely méret komoly korlátok közé van szorítva. Nem is olyan egyszerű.
Amit 8 kamera felett szoktunk ajánlani, az egy 24 – 1080 P csatornás NVR, közel 200 Mbps rögzítési sávszélesség, 4 winchester.

 

 

 

És így körbe ért a rendszer, megvannak a végpontok a központi rész, követhetők a nagyságrendi árak és a tipikus buktatók. Persze a buktatók kiegészíthetők egy-két megjegyzéssel. Ügyeljünk, hogy azonos márkájú IP kamerát és NVR-t vásároljunk a kompatibilitás miatt, körültekintően válasszunk WIFI rádiós eszközt, ne spóroljunk a kábel és doboz minőségen, az NVR kulcsfontosságú, és a legkisebb hányad a rendszerben, így annak az ára nem súlyozott csak akkor, ha ki kell dobni.

Mindig számoljunk a bővítési lehetőségekkel és annak a műszaki követelményeivel!

 

Csak a matek miatt, csak nagyságrendileg:

 

16 IP kamera, 16 WIFI végpont, bázis WIFI adó és NVR, 2 darab 2 Tb-os HDD-vel.       600 000,- +ÁFA

 

24 IP kamera, 24 WIFI végpont, bázis WIFI adó és NVR, 3 darab 2 Tb-os HDD-vel.       1 033 000,- +ÁFA

 

Ez már komoly összeg, át kell gondolni. Azért azt ne felejtsük, hogy elvihető teljesen felprogramozva távoli support-al. És a képek nem hazudnak.